Dieta antyrakowa
Owoce i warzywa powinny znajdować się w codziennej diecie każdego z nas. To one bowiem zawierają najwięcej fitozwiązków, które skutecznie zapobiegają nowotworom. Mają oczywiście wiele innych pożytecznych i potrzebnych organizmowi elementów.
Warto ich szukać w sklepach i na targowiskach, bo tam jest największy wybór owoców i warzyw zwłaszcza w sezonie wiosenno – letnim. Dobrze jest mieć sprawdzonego dostawcę, a jeszcze lepiej korzystać z produktów z własnej uprawy. Korzystne jest spożywanie ich w postaci surowej, duszonej lub gotowanej.
W profilaktyce nowotworowej wskazane jest także spożywanie niskotłuszczowych przetworów mlecznych, ryb, cielęciny, indyka, używanie oliwy z oliwek. Oprócz tego należy zadbać o odpowiednią dawkę błonnika i skrobi w posiłkach, bo one również mają antynowotworowe właściwości. Żeby zapobiegać chorobie i zachować dobrą kondycję organizmu warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, jadać częściej w ciągu dnia, zmniejszyć porcje posiłków i zawsze wzbogacać o sezonowe owoce i warzywa.