Dieta białkowa u sportowców
Ustalenie odpowiednich proporcji, a przede wszystkim określenie na nie zapotrzebowania, jest niezmiernie trudnym wyzwaniem. Możliwym oczywiście do osiągnięcia, jednakże wymagającym dużej wiedzy i wszechstronności dietetyka. Zapotrzebowanie na białka zależy nie tylko od rodzaju wysiłku i codziennego obciążenia organizmu, ale także od innych czynników. Są nimi oczywiście, ogólny stan organizmu, płeć i wiek, ale także dokładny skład stosowanej diety, poziom dostarczanych składników energetycznych, wielkość codziennego spożycia zarówno węglowodanów jak i tłuszczów a także i jakość tego, co jemy.
Można przyjąć założenie, że przeciętny sportowiec, wydatkujący codziennie około 6000 kcal, winien w swojej diecie mieć ustalony poziom od 1,9 do nawet 2,8 g białka na każdy kilogram jego masy ciała. Te wartości odpowiadają przeciętnie 10 % a nawet i 15 % energii pochodzącej z pożywienia. Oczywiście im większy wysiłek, tym większe potrzeby organizmu w tymże względzie. Ta zależność wydaje się wręcz oczywistą.