Dieta seniora
Wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. I niestety – nie każdy senior zdaje sobie z tego sprawę. Powstające wraz z wiekiem dolegliwości i coraz gorsze samopoczucie przypisuje się często po prostu do zaawansowanego wieku. A to poważny błąd.
Zmieniając nawyki żywieniowe, wielu chorób i przypadłości można po prostu uniknąć. Z wiekiem organizm coraz trudniej i wolniej trawi pokarm, a niektóre składniki odżywcze są przez niego w ogóle nie przyswajalne. Decydując się na zmiany w sposobie odżywiania, warto odwiedzić lekarza lub dietetyka, który skomponuje posiłki odpowiednie do stanu zdrowia. W diecie seniora koniecznie musi znaleźć się nabiał będący źródłem wapnia.
Chude mięso, najlepiej gotowane oraz ryby i warzywa strączkowe – chronią serce, obniżają cholesterol. Szkodliwa sól powinna być zastąpiona np. kminkiem, który zapobiega uciążliwym wzdęciom. Jedzone często owoce i warzywa (surowe, gotowane na parze) są świetnym źródłem witamin i minerałów, które skutecznie opóźniają starzenie się.