Dodatki do potraw – majonez, ketchup

Dodatki do potraw – majonez, ketchup

Najpopularniejsze i przez większość ulubione są ketchup, majonez i różne sosy podawane do gotowych dań. Kompozycja smakowa tych dodatków jest bardzo apetyczna stąd chętnie są używane do przygotowywania sałatek warzywnych, różnych sosów, zapiekanek, placków ziemniaczanych itd.

W połączeniu z daniem podstawowym najczęściej stanowią swoistą bombę kaloryczną. Niektóre potrawy trudno sobie wyobrazić bez nich, dlatego dość rzadko interesuje nas skład tych produktów.

Tymczasem każdy z nich można przygotować w domu samodzielnie ze zdrowych składników. Można też pokusić się o zrobienie najróżniejszych dipów.

Rzeczywistość jednak pokazuje, że z braku czasu zwyczajnie kupujemy je w sklepie nie czytając etykiety. A warto to robić, ponieważ na sklepowych półkach są różne rodzaje sosów różniące się nie tylko smakiem, ale i składnikami.

Jeżeli chcemy być jak najdłużej zdrowi powinniśmy wybierać te, w których jest najmniej cukru, barwników, konserwantów, aromatów, soli, tłuszczów i innych sztucznych dodatków.