Dwie teorie na temat tłuszczu w diecie
Nie ma jednego stanowiska w kwestii dobrej dla zdrowia diety. Specjaliści od żywienia na różne sposoby udowadniają, że ich doświadczenia i obserwacje są najtrafniejsze i słuszne. Formułują wytyczne, wskazując, co jest dla człowieka najzdrowsze.
Potem dietetycy układają stosowne jadłospisy dla różnych grup biorąc pod uwagę min. wiek, płeć, aktywność fizyczną czy aktualny stan zdrowia. Kwestia zdrowego odżywiania właśnie ze względu na te czynniki nie jest łatwą sprawą, ponieważ wymaga wnikliwego podejścia do każdej osoby indywidualnie.
Dla jednego człowieka spożywanie tłuszczu może być bardzo szkodliwe, inny natomiast wręcz potrzebuje jego zwiększonej dawki. Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem pokarmów, ponieważ dostarcza najwięcej energii. Ponadto jest konieczny w diecie, po uczestniczy w procesie przyswajania witamin, a więc nie można go całkowicie wykluczyć.
Nawet, jeżeli jest go nieco więcej, to tworząc tkankę tłuszczową pełni zadanie termoizolacyjne dla organizmu.