Jak ograniczyć spożywanie słodyczy?
Słodycze to główny wróg odchudzania. Wiele osób ma problem z całkowitym odstawieniem słodyczy. Niektórym udaje się to przez kilka dni, po czym znowu wracają do swoich ulubionych przekąsek. Czy można zwalczyć takie zamiłowanie do słodyczy? Pomysłów jest wiele, jednak do najskuteczniejszych zalicza się stosowanie przypraw.
Które uchodzą za najskuteczniejsze? Do potraw z pewnością warto dodawać imbir. Zawiera on wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy miedź. Spożywanie imbiru ma także inne korzyści zdrowotne. Udowodniono, że przyprawa ta posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Równie korzystnym działaniem charakteryzuje się kardamon. Przyprawa ta nie tylko polepsza przemianę materii, ale również odtruwa organizm. Na liście wskazanych przypraw znajduje się również cynamon. Regularne spożywanie go powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi.
Z tego powodu cynamon jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie. Dodatkowo cynamon wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.