Jak poprawić koncentrację i pamięć?
Problemy z koncentracją i pamięcią występują niezależnie od wieku. Pojawiają się podczas nauki, w pracy, kiedy jesteśmy przemęczeni. Zanim sięgniemy po środki farmakologiczne, spróbujmy poradzić sobie z problemem naturalnie.
Do prawidłowej pracy mózgu niezbędny jest tlen oraz glukoza. Dziennie mózg przesyła miliony informacji dlatego też jest bardzo energochłonny. Aby sprawnie funkcjonował musimy dostarczać mu węglowodanów złożonych i witamin z grupy B zawartych w pełnoziarnistych produktach i soi.
Usprawniają pracę układu nerwowego. Jedzenie orzechów i roślin strączkowych dostarcza żelaza, które transportuje tlen niezbędny do pracy mózgu. Podobne efekty przynosi jedzenie pomidorów i bananów, które zawierają potas.
Aby polepszyć pamięć, warto jak najczęściej sięgać po jagody, maliny czy jeżyny. Czerwone owoce to innymi słowy silne antyoksydanty. Jedząc zielone warzywa, w tym szczególnie szpinak i brokuły, także poprawi się pamięć ale i zmniejszy ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Wszystko to jest zasługą obecnego w nich kwasu foliowego. Pamięć idealnie poprawiają kwasy Omega-3. Zawarte w tłustych rybach ułatwiają przyswajanie wiedzy i zapamiętywanie.