Zasady diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa stosowana jest przez osoby chorujące na celiakię bądź wykazujące alergię na gluten. Gluten zaliczany jest do białek, które powszechnie występuje w pszenicy, życie, orkiszu czy jęczmieniu. Niedozwolonym produktem jest również owies, co związane jest z ryzykiem zanieczyszczenia tego zboża glutenem.
Dieta bezglutenowa jest bardzo trudna w codziennym stosowaniu. Trzeba bowiem wykluczyć nie tylko typowe produkty zbożowe, ale też i takie, w których gluten jest ukryty. Należy zatem dokładnie czytać etykiety produktów i eliminować te, w których istnieje chociażby ryzyko pojawienia się glutenu.
Co zatem mogą spożywać osoby chorujące na celiakię? Za bezpieczną uważa się mąkę ryżową, sojową czy gryczaną. Można także spożywać kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę czy ciecierzycę. Obecnie w specjalistycznych sklepach można kupić produkty bezglutenowe, które oznaczone są przekreślonym kłosem.
W jadłospisie mogą się również znaleźć takie produkty, jak jajka, ryby, owoce czy warzywa.